Życie bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście złośliwy?
W pewnych sytuacjach skorzystanie z rad dietetyka to bardzo dobre rozwiązanie. Czemu? Ponieważ na świecie pojawia się wiele mitów, jakie dotyczą pożywienia. Chociażby mit dotyczący glutenu. Wiele osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Owszem, jest – problem polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Artykuły mleczne też są wrogie dla alergików. Skutkiem tego przed zmianami żywieniowymi trzeba zwrócić się po poradę do dietetyka, który zaleca różnorodne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dziedzinie odchudzania, bo nie pragną się potwierdzać że posiadają jakikolwiek problem. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda oraz, że prędko uzyskamy ładną i szczupłą sylwetkę. Tymczasem prawda bywa kompletnie inna i notorycznie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub po prostu nie mamy siły na to, żeby wykorzystywać ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie paru rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych nawyków żywieniowych. Z jakiego powodu? Albowiem organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że trafna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej liczbie jakby potrzebował i zaczyna się bronić kiedy tylko jest ich mniej. uczulenie na gluten Ta obrona skutkuje kolosalnym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co zjemy będzie się odkładało w organizmie, zwłaszcza, jeżeli nagle zjemy nadmiernie dużo. To bazowy błąd odchudzających się, poprawniej w następstwie tego rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie przekształcać jej.
Zobacz filmik