prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednakowoż równie przyzwoicie legendarne są z pysznej kuchni. Tak wobec tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby następnie oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak stosownego pożywienia – jak naturalnie we Włoszech.

restauracja włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj nadzwyczajną tożsamość. Jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki używane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Doniosła filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego prostota i pasja i na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie lubimy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej rozpiętości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, ponieważ uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane wspólnie z daniem głównym.